top of page

Felsefeyi Tanıma - Felsefenin Terim Anlamı

  • Yazarın fotoğrafı: Felsefe Kanalı
    Felsefe Kanalı
  • 5 Eki 2023
  • 2 dakikada okunur

Felsefe'nin terim yani kelime anlamı, yunanca iki terim olan philo ve sophia kavramlarının birleşmesi ile oluşan philosophia kavramındır. Philo; sevmek, aramak peşinden koşmak anlamına gelir. Sophia; ise bilgelik anlamı taşımaktadır. Philosophia kelimesinin anlamı ise "bilgelik sevgisi" "bilgiyi sevmek ve ona ulaşma çabası" dır. Bu kavram ilk kullanan kişi filozof Pythagoras(Pisagor)' dur. Pisagor, MÖ 5. yüzyılda yaşamış olan ünlü matematikçidir ve aydın bir insandır. O dönemde kendisi için bilge kişi anlamına gelen 'sophos' kavramının kullanılması üzerine, Pisagor kendisini "philosophos" "bilgelik aşığı" "bilgeliğe ulaşma çabasında olan kişi" olarak tanımlamıştır. Böylece felsefe ile uğraş veren kimselere bu terimden türeyen filozof kavramı kullanılmaktadır.


Filozoflar; hayatın, evrenin, hakikatin ve bilginin peşinde koşan meraklı ve cesur kimselerdir. Var olan bilgiyle yetinmeyen daima sorular soran, bu sorulara ise akıl ve mantık temelinde yanıtlar arayıp bulmaya çalışan kimselerdir. Bilimden sanata, varlık alanından siyasete, ahlaktan bilgiye kadar pek çok alanda sorgulama ve bilgiye ulaşma etkinliğini sürdürmüşlerdir.

Tarihte bilinen ve kabul edilen ilk filozof; Miletli Thales'dir. Thales (MÖ624/623-MÖ 548/545) Antik Yunan Medeniyetinde yaşamış olan Thales, matematik, astronomi ve felsefe ile uğraşan bir bilim insanıdır. Milet okulu öğrencisi olan filozof, felsefe ve bilim tarihinin öncüsü olarak kabul edilir. Miletli Thales, bugün günümüzde Anadolu topraklarında bulunan Aydın-Söke civarında bulunan Miletos kentinde yaşamıştır. Ünlü matematikçi, matematik alanında önemli teoriler ortaya koymuş, astronomi bilgisi ve ileri görüşlülüğü sayesinde yaptığı çalışmalar ile ünlenmiştir.

Thales'den önce insanlar hayatı ve evrene dair sorularına yanıt olarak Tanrılar, mitoloji ve mitsel kahramanlarla cevap buluyorlardı. Thales evrene dair bu sorulara doğa üstü güçler yerine akıl ve mantık temelinde yanıt bulmayı seçip doğayı gözlemleyip, doğadan bir yanıt bulmuştur. Ünlü filozof, Doğa olaylarının temeline Tanrılar ya da doğa üstü güçler ile yanıt vermek yerine doğanın içinden olgusal ve maddesel bir yanıt vermesi, felsefenin ortaya çıkmasını sağlamıştır.


Felsefe temelde bir düşünme etkinliğidir. Filozoflar hayatın her alanından, insanı ilgilendiren hemen hemen her konu üzerine düşünmüşlerdir. İnsanın en temel içgüdülerinden biri olan merak duygusu, felsefenin insanlık tarihi boyunca olacağının işaretidir. İnsanın anlama ve bilme ihtiyacını gideren felsefe, bu ihtiyaç sürdükçe var olmaya devam edecektir. Felsefe bir bilim değildir. Bilimler gibi olgusal alana yönelik yapılan deney ve gözlem gibi ölçme yöntemleri ile ilerleyen bir alan değildir. Düşünme ve akıl yürütme üzerine kurulan bir sistemdir. Tutarlı ve mantıksal dayanaklar ile desteklenmiş düşünceler bütünüdür. Bu yönü ile derindir, cevaplanması gündelik sorulara göre zor ve uğraştırıcıdır. Bu serüvene katılanlar için, felsefe ile uğraşanlar ve filozoflar için ise sonucunda elde edilen bilgiye ulaşmak hazine bulmak gibidir. Bu yönüyle onunla uğraşan kişiler cesaretli ve sabırlı kişilerdir.


Felsefe ile uğraşmak; hayata dair sorularımız üzerinde düşünmek ve onlara yanıt bulmak yaşadığımız hayatın daha anlamlı bir hale gelmesini sağlar. Sorgulayan, düşünen, fikir yürütüp çözüm üreten bireyler olabilmemizi sağlar. Özgürce düşünen bireyler olabilmemizi farklı fikirlere saygı duyabilen hoş görü sahibi bireyler olabilmemizi sağlar. Bu yönü ile kişiliğimizi karakterimizi, seçimlerimizi şekillendiren; kim olduğumuzu belirleyen bir alandır.

 
 
 

Commentaires


©2020, Felsefe Kanalı tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page